Slik får du hjelp

Behandling av taleflytvansker
Alle som stammer eller har løpsk tale har rett til gratis logopedbehandling.

Opplæringsloven, Barnehageloven og Folketrygdloven sikrer at alle kan få enten offentlig eller privat logopedbehandling. 

Offentlig logopeder jobber i ulike avdelinger i kommune-Norge, slik som PPT, voksenopplæring, opplæringskontor, logopediske sentre og lignende. Private logopeder tar imot personer som ikke får et offentlig tilbud og dette kan dekkes av Helfo (tidligere Helseøkonomiforvaltningen, og nå en del av Helsedirektoratet). Folketrygdloven som gjør at Helfo dekker logopedbehandling hos private logopeder er derfor sekundær til opplæringsloven/barnehageloven som gjør at man skal få logopedbehandling av kommunen.

I 2017 kom det endringer i saksgangen til Helfo som medfører at de over 18 år ikke trenger forhåndsgodkjenning av Helfo for å starte behandling hos privatpraktiserende logoped. Barn under 18 år trenger heller ikke avslag fra kommunen, men forhåndsgodkjenning fra Helfo før logopedbehandling kan begynne. Dette gjelder kun om kommunen du er folkeregistrert i ikke har et tilbud. Det er de private logopedene som skal holde seg orientert om hvilken praksis kommunene har og de skal veilede deretter. Du får ikke dekket privat logoped om du har eller kan få et tilbud i den folkeregistrerte kommunen din.

Det er også viktig å merke seg at Helfo tidligere har krevd uttalelse fra legespesialist for å få refundert utgifter til logopedbehandling av stamming og løpsk tale. Vi har fått bekreftet fra Helfo at så lenge stamming eller løpsk tale, eller diagnosekoden ICPC eller ICD-10 står spesifikt oppført, refunderer Helfo.


Vanlige spørsmål:

Jeg bor i en kommune, men er folkeregistrert i en annen, hvordan fungerer det?

Om den folkeregistrerte kommunen gir behandling, dekker ikke Helfo privat logoped i en annen kommune. Om den folkeregistrerte kommunen ikke gir behandling, kan Helfo dekke privat logopedbehandling i en annen kommune.
OBS! Noen kommuner gir logopedbehandling til personer som ikke er folkeregistrert i kommunen. Det er viktig å undersøke dette nøye. Helfo dekker bare behandling om det ikke er noen andre som kan ta det.
Dette er spesielt relevant for en del studenter. Hør med studiekommunen hva slags tilbud de har og finn ut hva som er mest praktisk deretter.

Vi får veldig lite oppfølging der vi er nå, hva skal vi gjøre?

Om den private logopeden ikke har tid eller ikke passer dere, kan du oppsøke en ny privat logoped. Timene du har fått av Helfo er dine egne og du kan bruke dem på ulike logopeder.  
Om det offentlige tilbudet ikke passer, må dere høre med kommunen/logopeden om det er noe dere kan endre. NIFS kjenner til kommuner som har hatt et begrenset tilbud hvor de bare ga foreldrerådgivning en gang i måneden. Dette anser ikke vi for å være et godt tilbud for barnehagebarn som stammer i tråd med den siste forskningen på feltet. Om dere får en legehenvisning hvor det står at dette ikke er adekvat og en privat logoped kan faglig begrunne at man bør følge det opp på en annen måte, kan det hende at Helfo vil dekke behandling. Det beste er likevel å ta det opp med kommunen og høre om det er noe som kan gjøres og høre hvorfor behandlingen foregår som det går.

Har du behov for mer detaljert informasjon eller veiledning, vennligst ta kontakt med oss:


Ønsker du å vite mer om stamming og løpsk tale, samt bli kjent med andre i tilsvarende situasjon i et inkluderende fellesskap?

BLI MEDLEM
Share by: