Blog Layout

Halmrasttreffet: Suksess til tusen!

aug. 27, 2019

– Vi var som en stor familie!


Helga 2. til 4. august arrangerte tidligere elev ved Halmrast, Rune Ludviksen, treff for tidligere elever og ansatte ved Halmrast skole på Lyngstrand camping, cirka 30 minutter fra Gjøvik.
 
Dette er bare noen av deltakerne som var på Halmrasttreffet. Over 100 personer var innom gjennom helga.
MIMRING: 27 år etter at Halmrast skole ble nedlagt, samlet Rune Ludviksen litt over 100 tidligere elever og ansatte til mimretreff. Foto: Geir Norling.

– Planleggingen startet jeg med for fem år siden. Det ble en suksess, forteller primus motor bak Halmrasttreffet, Rune Ludviksen. Det er en glad Rune Ludviksen som forteller til Stamming.no om opplevelsene han sitter igjen med etter treffet på Halmrast. 

Flere opphold på Halmrast
Rune Ludviksen er en av flere som har hatt opphold på gamle Halmrast skole, en spesialskole som drev med stammebehandling fra 1949 til 1992.
– Jeg var første gang på Halmrast i 1979. Jeg hadde også flere opphold på starten av 80-tallet. Mitt siste opphold på Halmrast var i 1986, 33 år siden, forteller Ludviksen. 

Ludviksen forteller til Stamming.no at livet var vanskelig før han begynte på Halmrast, da han opplevde mye mobbing: 
– Før jeg kom til Halmrast, hadde jeg det mye vanskelig. Opplevde mye mobbing fordi jeg stammet, sier han. 

Rune var både på Søndre Halmrast og Nordre Halmrast. Nordre Halmrast var for elever i grunnskolen (barneskolen og ungdomsskolen), mens Søndre Halmrast var for eldre elever. 

PRIMUS MOTOR: Rune Ludviksen er primus motor bak Halmrasttreffet. Ludviksen og hans kolleger sørget for at helgen ble en suksess til tusen! Foto: Jostein Paulsen
Savner miljøet
Etter flere vanskelige år, ble den store kjærligheten et vendepunkt for Rune: 
– Hun forandret mitt liv med setningen "Jeg er glad i deg som den personen du er". Hun, gode venner og en god familie har hjulpet meg mye. 
Rune forteller at han savner Halmrast mye:
– Jeg savner alt med Halmrast. Både miljøet, fellesskapet, lærerne, tryggheten – alt. Jeg synes synd på de som ikke har fått muligheten til å gå på Halmrast. Det var mye kompetanse på stamming der som gikk tapt når det ble lagt ned, forteller han og legger til:
– Trist at mange ikke har hørt om Halmrast. Har snakket med mange som har vært der som synes det er trist at det er blitt nedlagt. Det var en stor sorg for meg at Halmrast ble nedlagt. 

Savnet etter Halmrast og det miljøet han hadde der, fikk Ludviksen til å tenke på å møtes med de gamle vennene igjen: 
– Dette arbeidet startet for fem år siden. Jeg begynte å tenke på hvordan har mine gamle venner det og hvordan går det med de nå?

1700 timer har gått med
Rune sin far gikk selv på Halmrast i 1960 og 1961. Sammen med sin kone har Rune Ludviksen brukt over 1700 timer på planlegging og gjennomføring av Halmrasttreffet: 
– Min far tipset meg om å invitere til mimretreff blant elever og ansatte på gamle Halmrast. Jeg sendte ut 250 invitasjoner. Det var en stor jobb, men jeg klarte det, forteller han. 

Rune fikk mange overraskende tilbakemeldinger fra de han inviterte: 
– Jeg fikk veldig positive reaksjoner. Det var flere som ble så overrasket at de ikke trodde på meg, blant annet en tidligere elev som ikke trodde på meg. Når han forstod at det var sant, ble han veldig takknemlig, forteller Rune. 

SKOLEBESØK: Med nesten 100 deltakere innom i løpet av helga, ble det mye mimring og glede blant deltakerne, som også besøkte Nordre og Søndre Halmrast. Foto: Jostein Paulsen.
Fellesskap, latter og mimring
Til sammen litt over 100 personer var innom treffet i løpet av helga. Det kom tidligere elever og ansatte fra hele landet. Den eldste deltakeren gikk på skolen i 1963 og den yngste deltakeren gikk på skolen i 1987. Treffet ble meget populært etter at Rune sendte ut 250 invitasjoner:
– Alle hyttene på campingen ble bortbestilt i løpet av ei uke, forteller han. 

Det var stort fokus på fellesskap i løpet av treffet og Rune forteller om et variert program: 
– Det var kjempeliv fra start til slutt med felles måltider, busstur til Nordre og Søndre Halmrast, samt spilling av bordtennis, forteller han. 
– Vi var veldig heldige med været. Strålende sol fra fredag til søndag. Når treffet var ferdig på søndag, var det mange som ikke ønsket å dra hjem igjen. 

Mange følelser
– Vi besøkte både Nordre og Søndre Halmrast i løpet av helga. Det var veldig godt å besøke skolen, samtidig litt rart. Det var mange gode minner som kom frem og det ble veldig sterkt, forteller han og legger til: 
– Vi var en stor familie på skolen, da alle visste hvordan man hadde det. Vi hadde en god trygghet i hverandre, vi gjorde ting sammen og vi hadde god oppfølging av ansatte med god kompetanse på stamming. 
Ludviksen er allerede i gang med å planlegge neste Halmrasttreff, som arrangeres fra 6. til 8. august 2021. Ludviksen har allerede fått flere påmeldinger:
– Det er allerede påmeldt 52 stk til treffet i 2021. Både folk som deltok på treffet i år og andre som var i tenkeboksen. Jeg har fortsatt igjen å få kontakt med 350 tidligere elever og ansatte som skal få den samme muligheten, forteller han. 

Viktig med åpenhet og aksept
Åpenhet og aksept er en av Rune sine kjernesaker og han forteller at han tenker mye på de som ikke har mulighet til å møte andre i samme situasjon. Rune er kritisk til at kompetansen på stamming er bort fra mange kommuner, noe som fører til dårlig tilbud til personer som stammer. Ludviksen har flere råd til personer som stammer:
– Vær deg selv, oppsøke ordentlige folk og kontakt andre mennesker som stammer, som er i samme båt som deg. Ikke hold noe inni deg, da blir det mye verre, sier han og fortsetter:
– Jeg synes det er for dårlig informasjon om stamming rundt omkring, med tanke på at 50.000 nordmenn stammer. På 90-tallet arrangerte jeg Slapp av-kveld på Gjøvik med andre som stammet. Der møttes vi og hadde fellesskap, trygghet i hverandre, forteller han.

Ha dialog om stammingen
– Det viktigste er å bli akseptert som man er. Å møte andre som vet hvordan du har det og har opplevd det selv. 
Rune har også råd til foreldre som har barn som stammer:
– Jeg råder foreldre til å være flink til å lytte og følge opp. Snakke åpent og ha mer dialog om stammingen. Ta kontakt med logoped og sørg for at barnet får hjelp. Anbefaler å melde seg inn i NIFS, slik at barna kan møte andre som stammer, sier Rune avslutningsvis.  

Neste treff for tidligere elever og ansatte ved Halmrast skole blir fra 6. til 8. august 2021. Treffet arrangeres på Lyngstrand Camping, 30 minutter fra Gjøvik. Følg med i Stamposten og på Facebook for mer informasjon.
27 Mar, 2024
NIFS på FFO´s lederkonferanse 2024!
Av NIFS 22 Mar, 2024
Velkommen til familieweekend på Hove Leirsenter 5.-7. juli 2024
Av Jon-Øivind Finbråten 21 Mar, 2024
Fra stamming og løpsk tale til musikk
Av NIFS 05 Jan, 2024
Invitasjon til årsmøte og vårseminar 16-17. mars 2024 på Scandic Solli.
Av NIFS 22 Oct, 2023
NIFS sin kampanjefilm «Vi er overalt» i forbindelse med stammedagen 22. oktober.
Av Jon-Øivind Finbråten 16 Oct, 2023
«Dette var første gangen jeg var med på ungdomsweekend og dette føler jeg hadde vært noe jeg kunne ha fått et stort utbytte av som ungdom» forteller Styremedlem Rawi Abdirizak Mohammed
Av Jon-Øivind Finbråten 01 Oct, 2023
Hver oktober arrangeres det en online-konferanse om stamming i regi av ISAD med et gitt tema. Årets tema er «One size does NOT fit all».
30 Sep, 2023
Flott familiesammenkomst på Quality Hotel Skjærgården
Av Jon-Øivind Finbråten 25 Sep, 2023
Vi må bli mer synlig!
Av NIFS 19 Sep, 2023
Ønsker du å være statist for NIFS sin kampanjefilm til stammedagen 22. oktober?
SE ELDRE NYHETER
Share by: