Noen å snakke med?

Noen å snakke med?
Ta direkte kontakt med likepersonene. De har alle sine spesialområder som du kan lese mer om lenger ned på siden.

Hva er likepersonsarbeid?

Likepersonsarbeid er brukernes (funksjonshemmedes) egen omsorgsarena. Det skiller seg klart fra profesjonelt hjelpearbeid og skal være noe kvalitativt annet enn det offentlige hjelpeapparatet.

Likepersonsarbeid er organisert samhandling mellom personer i samme situasjon/med samme funksjonshemning. Det kan være mellom to personer eller i en gruppe. En av dem som inngår i samhandlingen har kommet lenger i bearbeidingen av problemene/erfaringene enn den (de) andre.

Likepersonsarbeid henspiller på situasjoner hvor personer forsøker å hjelpe og støtte hverandre gjennom utveksling av egenbaserte erfaringer. Erfaringsutvekslingen kan gå på praktiske spørsmål eller følelsesmessige spørsmål som en ønsker å sette ord på, for eksempel erfaringer, problemer og utfordringer knyttet til stamming og løpsk tale.

NIFS ønsker å legge til rette for likepersonsarbeid på forskjellige måter:

  • Med likeperson (likepersonskontakter) rundt om i landet som medlemmer og andre som stammer eller med løpsk tale kan ta kontakt med. Likepersonene kan også være ledere av selvhjelpsgrupper. Alle likepersoner skal ha gjennomgått en skolering på området.
  • Med medlemsarrangementer der medlemmene kan oppleve fellesskap med og dele erfaringer med andre med samme vanske, og der noen av organisasjonens likemenn er til stede og er tilgjengelige for samtale.
  • I lokallag har medlemmene mulighet til å møtes oftere og mer regelmessig enn i hovedforeningen. Derfor ligger det særlig godt til rette for å oppleve fellesskap og dele erfaringer med andre med samme vanske i lokalforeningen.

Opprusting av likepersonsvirksomheten i NIFS

Likepersonsutvalget i NIFS jobber med å ruste opp foreningens likepersonsvirksomhet. Alle likepersonene skal gjennomgå en skolering, og vi forsøker å få organisert en bedre oppfølging av foreningens likepersoner. I tillegg må ordningen markedsføres bedre.

Vi ønsker dessuten å skolere flere typer likepersoner. I tillegg til flere likepersoner for personer som stammer, ønsker vi likepersoner for personer med løpsk tale og likepersoner for foreldre med barn som stammer og evt. foreldre med barn løpsk tale. Ta kontakt med Oscar Aaslund Hovin dersom du ønsker å bli likeperson i NIFS!

En liste over likepersonene våre finner du her (om du ikke får svar, vennligst legg igjen en beskjed på telefonsvarer eller skriv en sms):
Oscar Aaslund Hovin

Melhus, Hovin i Gauldal

Tlf: 920 39 313


Område: Arbeid, mestring, likepersoner
Martin Aasen Wright

Oslo



Område: Foreldre, arbeid, mestring
Jon-Øivind Finbråten

Eidsvoll



Område: Skole / utdanning
Lars Erik Olstad

Trondheim



Område: Arbeid, mestring
Bjørn Erik Sættem

Asker


E-post: bjorn-saettem@gmail.com

Område: Arbeid, foreldre, mestring
Morten Hagen Blokkdal

Oslo



Område: Arbeid, skole / utdanning.
Tomas Larsen

Stavanger



Område: Arbeid
Svein Jacobsen

Skien



Område: Livserfaren, foreldre
Arne Hope

Stavanger



Område: Arbeid, foreldre, mestring
Stanley Skarshaug

Molde (Batnfjordsøra)



Område: Arbeid, mestring
Ciel Waagenes Udbjørg

Oslo



Område: Løpsk tale
Helene Kvenseth

Trondheim



Område: Løpsk tale
Ole-Jørgen Hess

Bergen



Område: Arbeid, skole / utdanning
Marcela Castillo

Bergen



Område: Livsledsager
Mats Oseland

Kristiansand

Tlf: 913 83 695


Område: Arbeid, skole/utdanning
Mariann Sekkeseter

Hjelset, Møre

Tlf: 411 75 596

E-post: masekk@gmail.com

Område: Foreldre og barn
Ståle Wikdahl

Trondheim og omegn

Tlf: 918 60 916

E-post: wikdahl@online.no

Område: Arbeid, skole/utdanning, dagligliv
Ole Johnny Sjøgren

Lavangen

Tlf: 918 52 175

E-post: olejohnlysjgren@yahoo.no

Område: Foreldre og løpsk tale
Arbeid 

Jobbsituasjon kan være vanskelig for mange. Er det vanskelig å finne jobb? Er tanken på å dra på jobbintervju skremmende? Har du kommet i en jobb der du føler deg utilpass på grunn av taleflytvanskene? Du er ikke alene. Kom i kontakt med noen av våre erfarne likepersoner på området.


Skole/utdanning

Hvordan er skolesituasjonen for et barn med taleflytvansker? Hvordan er det muntlig vurdering og tilrettelegging?

Skolehverdagen oppleves ulikt for alle barn i den norske skolen. Har du spørsmål om skole eller høyere utdanning? Ikke vær redd for å ta kontakt.

Foreldre 

Er du mor eller far til en som stammer og brenner inne med mange spørsmål? Ta kontakt med en av likepersonene våre under for å snakke med noen som vil lytte, og kan veilede.

Løpsk tale

Løpsk tale er den mer ukjente siden av det vi kaller taleflytvansker. Det kan være frustrerende at andre mennesker opplever deg som vanskelig å forstå og usammenhengende. Der stamming kan være synlig, er løpsk tale vanskelig for utenforstående å ta stilling der og da. Ta kontakt med noen våre løpsk talende likepersoner over.


Mestring

Mestring er et mektig ord. I sin helhet handler det om aksept, og at du ikke lar taleflytvanskene kontrollere hverdagen din og alt du gjør. Det du er som skal mestre taleflytvanskene, ikke omvendt. Taleflytvansker kan oppleves hemmende i hverdagen, og det er ingen enkel vei ut av det. Snakk med noen av våre likepersoner på området.

Livserfaring med stamming

Foreningen vår har noen sterke og erfarne likepersoner. De har stilt opp i åresvis og lytter gjerne på deg som ønsker å snakke. De har innsikt i mangt og meget.
Share by: