Blog Layout

«Noen lyter skal en ha!»

Hilda Sønsterud • mai 18, 2023

«Noen lyter skal en ha»

Utsagnet i tittelen kom fra kong Olav i en av samtalene han hadde med Jo Benkow i 1990, helt sist i livet. Hva kongen selv la i ordene, blir så vidt berørt da Benkow tar opp temaet om kongens ‘tale- og lesehemning’. «Jeg har det ikke egentlig noe særlig alvorlig, men litt av det», svarer Olav. Det var ikke stamming, forklarer han videre, og tenker kanskje på fetteren, kong Georg VI av Storbritannia. Dessverre sørger intervjueren selv for at kongen hverken får fullført, eller forklart nærmere. Benkow fortsetter samtalen ved å mene at det ikke kan ha vært noen stor plage, og spør bare: «Det er borte nå?». «Ja, nå er det borte», svarer kongen.


Møtet er ført i pennen av Tore Rem, forfatter og professor. Ifølge biograf Rem, ønsket han i sin kritikerroste bok Olav V – Ensom majestet 1946-1991, å få fram mennesket Olav. Det at kong Olav hadde et ‘trøblete forhold til bokstavene’, var kjent for de fleste. Olavs taleutfordringer var mindre kjent, til tross for at hans tale ‘stadig vekket reaksjoner fra omgivelsene’. Nini Roll Anker, en nær og personlig støttespiller for Olav, var et viktig tidsvitne. I sine dagboksnotater fra prinsens ungdom brukte hun betegnelsen ‘et grulig språk’, og mente også at han snakket med et altfor ‘bredt Vika-mål’.


Rem har basert sitt arbeid på et mangfold av kilder, og ifølge forfatteren finnes det fortsatt tidsvitner som kan beskrive det påfallende ved kong Olavs tale. En tale som kunne kjennetegnes ved å være forhastet, ‘spurtvis’ og fortettet, og hvor kommunikasjonen tidvis kunne virke impulsiv og med mange digresjoner. Det kunne være vanskelig å oppfatte hva han sa. Til tross for sine taleutfordringer, kunne kong Olav likevel være en utmerket taler, spesielt de talene som virket uformelle og improviserte. Rem refererer også Sonjas beundring for svigerfarens improviserte taler (det virket som om han på forhånd ikke nødvendigvis visste hva han skulle si). Derimot var de mer formelle talene, inklusive nyttårstalene, særdeles utfordrende. De inneholdt et stort spenn når det gjelder tydelighet; fra overtydelig til morsestilpreget til ren mumling.


Det såkalt ‘grufulle språket’ kunne for meg bli assosiert med løpsk tale. Selv om løpsk tale sammen med stamming er en anerkjent diagnose i klassifikasjonssystemet ICD-11 (utviklingsmessige taleflytvansker), er vansken fortsatt ukjent for de fleste. Løpsk tale kjennetegnes ofte av uregelmessige, raske og tidvis utydelige talesekvenser, hvor atypiske pauser og bortfall av stavelser er det mest framtredende. Dette fører ofte til en uforståelig tale som spesielt rammer nærpersoner og deres tilhørere.


Mange personer opplever tilsvarende utfordringer som Olav, uten at de vet at vanskene har et navn, og de færreste vet at det finnes hjelp og støtte for dette. En manglende kunnskap om vansken bidrar til at personene altfor ofte misforstås og undervurderes, til tross for at deres kunnskapsnivå i de fleste sammenhenger kan vurderes som meget høyt.


Det er selvsagt store variasjoner i hvordan vi uttrykker oss. Måten vi snakker på, er ofte nært knyttet til vår identitet. Flere av symptomene som kan relateres til kongens tale, er kjennetegn som de fleste kan kjenne seg igjen i. Men det er når de løpsktalende trekkene er av et omfang hvor det oppleves som et hinder, at det er verdt å gjøre noe med dem. Selv om vi kan anta at løpsk tale er en ‘livsløpsvanske’, er det viktig å understreke at det finnes hjelp til å håndtere utfordringene. De behøver ikke å oppleves som noe hinder.


Kong Olav var et forbilde for mange. Rem påpeker at kongeliges utfordringer ikke bør være tabu. Den åpenheten som Olav på sine eldre dager oppmuntret til, gjelder fortsatt. Ved sin egen åpenhet bidro kongen til å alminneliggjøre det menneskelige – inkludert de menneskelige ‘lytene’. Verktøyene til å hjelpe Olav da han vokste opp, var kanskje ikke tilgjengelige, først og fremst fordi omgivelsene ikke forsto. I dag forstår flere, og nødvendig hjelp og støtte finnes.


Den 18. mai er den internasjonale dagen for løpsk tale. I samarbeid med en rekke aktører i ulike land, deriblant Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS) og Statped, ønsker The International Cluttering Association (ICA) å sette søkelys på løpsk tale for å gjøre denne vansken bedre kjent. Slik kan kanskje andre få den hjelpen kong Olav aldri fikk.


Hilda Sønsterud

Logoped og seniorrådgiver i Statped

Førsteamanuensis II i logopedi, Nord universitet


Lenke til Statped sine sider om løpsk tale: https://www.statped.no/taleflytvansker-stamming-og-lopsk-tale/dette-er-lopsk-tale/

Lenke til International Cluttering Association (ICA): https://sites.google.com/view/icacluttering


Portrett av kong Olav V brukt i innlegget hentet fra: http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digifoto_20220209_00118_bldsa_GNF_Eske2_0078

Einar må lese seg opp på løpsk tale ;) Hilsen Jon-Ø og Linn Marie

27 Mar, 2024
NIFS på FFO´s lederkonferanse 2024!
Av NIFS 22 Mar, 2024
Velkommen til familieweekend på Hove Leirsenter 5.-7. juli 2024
Av Jon-Øivind Finbråten 21 Mar, 2024
Fra stamming og løpsk tale til musikk
Av NIFS 05 Jan, 2024
Invitasjon til årsmøte og vårseminar 16-17. mars 2024 på Scandic Solli.
Av NIFS 22 Oct, 2023
NIFS sin kampanjefilm «Vi er overalt» i forbindelse med stammedagen 22. oktober.
Av Jon-Øivind Finbråten 16 Oct, 2023
«Dette var første gangen jeg var med på ungdomsweekend og dette føler jeg hadde vært noe jeg kunne ha fått et stort utbytte av som ungdom» forteller Styremedlem Rawi Abdirizak Mohammed
Av Jon-Øivind Finbråten 01 Oct, 2023
Hver oktober arrangeres det en online-konferanse om stamming i regi av ISAD med et gitt tema. Årets tema er «One size does NOT fit all».
30 Sep, 2023
Flott familiesammenkomst på Quality Hotel Skjærgården
Av Jon-Øivind Finbråten 25 Sep, 2023
Vi må bli mer synlig!
Av NIFS 19 Sep, 2023
Ønsker du å være statist for NIFS sin kampanjefilm til stammedagen 22. oktober?
SE ELDRE NYHETER
Share by: