TIL ÅRSMØTEHELGEN: Scott Yaruss og Anette Aarsland

Martin Aasen Wright • 1. februar 2019
KOMMER: Anette Aarsland og Scott Yaruss holder hvert sitt foredrag under årsmøtehelgen i Oslo 16. og 17. mars. FOTO: Jørn Grønlund (Allers)/Innsendt
Til årsmøtehelgen kommer den verdenskjente amerikanske logopeden Scott Yaruss og sangpedagog, operasanger og pusteekspert Anette Aarsland. Årsmøtehelgen arrangeres i Oslo 16. og 17. mars.

Av: Martin Aasen Wright
Publisert: 01.02.2019

Scott Yaruss skal holde gjennom sitt foredrag bidra til å bryte ned stigma om stamming, og skal snakke om stamming og logopedbehandling fra barn til voksen. Yaruss er utdannet logoped og jobber som professor ved Michigan State University i USA. Han har mer enn 25 års spesialisterfaring med stamming, og har holdt rundt 700 foredrag og workshops for logopeder, studenter og forskere. Et av de viktigste målene til Yaruss er mer utdanning og praksis til logopeder og mer støtte og hjelp til de som stammer og deres familier.

Lørdag 16. mars skal han holde et tre timer langt foredrag for Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS) under årsmøtehelgen på Scandic St. Olavs plass i Oslo.

– Gjennom min forskning på effekten av forskjellig stammebehandling og mine selvhjelpsgrupper har jeg kommet frem til at den beste hjelpen er mer kunnskap og forståelse om stamming, og at det vil ha større betydning for utfallet av behandling, samt redusere stigma om stamming, sier Yaruss som selv ikke stammer, men som hadde en bestefar som gjorde det, fortalte Yaruss i et intervju med Stamming.no for kort tid siden.


Åpenhet om stamming

Foredraget er todelt; i første halvdel av foredraget vil Yaruss fortelle om noen av de viktigste endringene i stammebehandling de siste tiårene og fellestrekk ved forskjellig type tilnærminger i behandling av stamming hos barn. Tilsvarende kommer Yaruss til å snakke om stammebehandling hos voksne i andre halvdel av foredraget. Både når det gjelder barn og voksne har det vært et stort skifte hos (de fleste) logopeder hvordan man behandler stamming.

Mange logopeder har gått fra en terapiform hvor man hovedsakelig er opptatt av de hørbare blokkeringene, som hindrer normal taleflyt, til en mer helhetlig tilnærming hvor man ser på atferd knyttet til selve stammingen og de negative konsekvensene av stammingen som mindre selvtillit, flauhet, skam, frykt, og hindringer og problemer i hverdagslivet.

– Jeg vil forklare hvordan denne helhetlige formen for behandling kan hjelpe personer med stamming til å komme over byrden ved å leve med stamming, uavhengig hvor mye de stammer, sa Yaruss.

De siste tiårene har det vært en stor utvikling når det gjelder behandling av barn som stammer. I midten av det forrige århundret var det en sterk motvilje for å behandle frykten barna hadde fordi man mente at det å anerkjenne stammingen ville øke barnas frykt for å snakke, forklarer Yaruss.

– Vi vet i dag at det kan være til stor nytte å snakke åpent og direkte om stammingen fremfor å forsøke å skjule den. Åpenhet bryter ned stigma. Til tross for at logopeder anvender denne kunnskapen ulikt, vet vi i dag at vi ikke lenger trenger å vike unna stammingens tidlige innvirkning på barnet, sa Yaruss.

Pusteteknikk mot stress

Anette Aarsland er utdannet sangpedagog og operasanger, og har siden 2011 drevet firmaet Pusteteknikk AS hvor hun holder kurs og foredrag om pust, og tilbyr konsultasjoner til enkeltpersoner. Hun er i tillegg forfatter av boken «Pusten – Hvordan puste deg trygg, sunn og avslappet, holdt TEDx-talken «Exhales» i Trondheim i 2016, og startet sitt egen utdanning av pusteteknikk-veiledere.

Søndag 17. mars holder hun et tre-timers foredrag under årsmøtehelgen om hvilken betydning pusteteknikker kan ha for stemmen og psyken. Grunnlaget for det Aarsland underviser i og holder foredrag om er teknikker hun har lært gjennom flere år og selv videreutviklet. Kjennetegn ved Aarslands pusteteknikk er å starte med en langsom utpust med motstand, etterfulgt av en automatisk innpust. Hensikten er, ifølge Aarsland, å senke stressnivået og aktivere den delen av nervesystemet som roer oss ned.

Samlivsbrudd og kjærlighetssorg ble vendepunktet for Aarsland. Frem til da hadde hun først studert sang ved Agder musikkonservatorium og senere studert opera i åtte år hos flere av verdens ledende pedagoger i Milano, Roma, New York og London. Den alvorlige kjærlighetssorgen Aarsland den gang opplevde, resulterte i et overfladisk pustemønster, og til at hun til slutt mistet stemmen.

– Det å ha studert opera i så mange år uten å lære om pust, var sjokkerende for meg. Først da jeg opplevde å miste stemmen i London, lærte jeg om pusteteknikk. Jeg fikk ikke bare stemmen tilbake, men ble også mye roligere i meg selv, sa Anette Aarsland i et intervju med Stamming.no nylig.

Det var en tidligere operasanger som sammen med sin bror, en øre-nese-hals-spesialist som hadde laget de første pusteteknikkene Aarsland lærte i London. Teknikkene har en stor effekt både på tale- og sangstemmen, forklarer hun. Siden studerte Aarsland andre pusteteknikker i Milano og lest seg opp på forskning om pust.

– Pusten er undervurdert. Det at man får bevegelse i diafragma, vil ha en stor betydning for den indre helsen. De fleste puster for overfladisk og med for store mengder luft. Min oppfordring er å puste langsommere, og dypere med mindre luft, mener Aarsland.

PROGRAM OG PÅMELDING:

Når:

Lørdag 16. og søndag 17. mars 2019.

Hvor:

Scandic St. Olavs plass (Oslo).

Program:

Lørdag 16. mars:

10:30 - 11:00: Registrering.

11:00 - 13:00: Årsmøte. 

Agenda:

Sak 1: Godkjenning av stemmeberettigede.
Sak 2: Valg av ordstyrer, referent og medunderskrivere.
Sak 3: Godkjenning av innkalling og sakliste.
Sak 4: Årsberetning for 2018.
Sak 5: Regnskap for 2018.
Sak 6: Budsjett for 2019.
Sak 7: Valg av styremedlemmer og varamedlemmer til styret. 
Sak 8: Valg av revisor.
Sak 9: Valg av valgkomité.

Eventuelt: Eventuelle saker må være styret i hende senest 26. januar.

Dersom du ønsker å sitte i styret, ta kontakt med valgkomiteen ved Jon-Øivind Finbråten (finbraaten@gmail.com) eller Bjørn Erik Sættem (bjorn.saettem@gmail.com).

13:00 - 14:00: Lunsj.

14:00 - 15:00: Scott Yaruss: Stamming og nye behandlingsmetoder, del 1.

15:15 - 16:15: Scott Yaruss: Stamming og nye behandlingsmetoder, del 2.

16:30 - 17:30: Scott Yaruss: Stamming og nye behandlingsmetoder, del 3.

17:45 - 19:00: Workshop - Å være i samme båt.

20:00 - Sent: Middagsbuffet og sosialt samvær.

Søndag 17. mars:

09:00 - 10:00: Anette Aarsland: Pusteteknikk for et bedre liv, del 1.

10:15 - 11:15: Anette Aarsland: Pusteteknikk for et bedre liv, del 2.

11:30 - 12:30: Anette Aarsland: Pusteteknikk for et bedre liv, del 3.

12:30 - 13:00: Evaluering og takk.

13:00 - 14:00: Lunsj og adjø.

Påmelding:


Priser:

*Enkeltrom fredag til søndag (en person) - 2.190,-

*Enkeltrom lørdag til søndag (en person) - 1.000,-

*Dobbeltrom fredag til søndag (pris for to personer) - 3.190,-

*Dobbeltrom lørdag til søndag (pris for to personer) - 1.800,-

** Dagpakke lørdag (med middag) - 300,-

** Dagpakke søndag - 300,-

** Dagpakke begge dager - 600,- 

(* Pakkene med overnatting i enkeltrom eller dobbeltrom inkluderer full deltakelse lørdag og søndag, samt alle måltider som er beskrevet i programmet. Bestiller du alternativet enkeltrom eller dobbeltrom, ordner vi resten.)

(** Dagpakker inkluderer deltakelse aktuell(e) dag(er) med måltider beskrevet i programmet.)

Påmeldingsfrist:

Torsdag 14. februar.

Reiserefusjon:

Hvis du har reiseutgifter på mer enn 1000 kr, får du refundert 50 prosent av summen over 1000 kr. Forutsetningen er at reisen er bestilt senest fire uker før arrangementet.

Kriterier for avmelding:

For å kunne delta på årsmøtehelgen, må egenandelen være betalt med bankkort på forhånd.

Ved avmelding gjelder det følgende:

  • Avmelding innen fire uker før årsmøtehelgen (senest 15. februar): 100 prosent refusjon av egenandel.
  • Avmelding innen to uker før årsmøtehelgen (senest 1. mars): 50 prosent refusjon av egenandel.
  • Avmelding etter 2. mars: Ingen refusjon av egenandel.

Allergier:

Hvis det er noen som har noen mat eller andre typer allergier som er relevante at vi får vite om, vennligst oppgi det i påmeldingsskjemaet.

Kontaktinformasjon:

Er det noe du lurer på, er det bare å ta kontakt!

Kontaktperson: Oscar Aaslund Hovin


Telefon: 920 39 313
Av Ylva Sevilhaug-Schjølberg 31. mars 2025
Årsmøtehelg 2025 og presentasjon av nytt styre
16. mars 2025
Kjære medlem! I stamposten ifjor skrev jeg et innlegg om at Nifs «rebrandes» og at vi nå i godt over ét år har jobbet mye med merkevareendringen. På forsiden sto det imidlertid at vi gledet oss til å vise frem forslaget til dere medlemmer i august 2024! Dette var jo tenkt å arrangeres i forbindelse med høstweekend, men da den ble avlyst grunnet liten påmelding, ble jo ikke dette noe av likevel. Men fortvil ikke! Forslaget står enda, og vi har bestemt oss for å vise det frem på årsmøtet 2025 istedenfor. Dette er for at flest mulig medlemmer skal ha mulighet til å være med og for at vi i komitéen skal ha tid til å forberede forslaget godt. Vi tenkte likevel det kunne være lurt å vise dere noen smakebiter på hva merkevareendringen består av! Når vi sier merkevareendring, navnebytte og logoforslag, er det vanskelig for dere medlemmer å se for dere akkurat hvordan det skal se ut, eller hva det innebærer. Vi fikk jo god hjelp av TRY til å sette sammen en grundig designerpakke, hvor alle løsninger er nøye gjennomtenkt for å speile stamming og løpsk tale best mulig! Nå er det jo ikke slik at det er så lett å «tegne» stamming og løpsk tale, rett og slett fordi den ser så forskjellig ut fra person til person. Det var viktig for oss under hele prosessen at vi skulle få frem det individuelle, sterke og modige uttrykket. Det synes vi at vi har fått til skikkelig godt. Hva gjelder navn, er dette kanskje den største endringen som blir en vane å venne seg til for dere som har vært i NIFS lenge! Dere er jo vant til NIFS, og vant til logoen vår. Logoen er ikke brukt i dagligtalen vår rundt NIFS, så det blir kanskje ikke et like stort savn, men navnet «NIFS» er kjent for mange tunger. Men hva betyr egentlig NIFS...? NIFS er jo forkortelsen for «Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale».. Puh, blir jo sliten i fingrene av å skrive hele det navnet! Og det blir man når man må si hele organisasjonsnavnet vårt også, så da ble vel NIFS en kort og enkel forkortelse. Det eneste problemet er at den er ikke spesielt åpenbar. Heldigvis for oss har vi en poet på laget i komitéen, som en sen kveld på arbeidet klekte ut et navn vi andre i komitéen umiddelbart syntes smakte godt på tungen når vi sa det høyt! Klare? STOLT! Ja, det er lov å klappe, for vi selv syntes dette er fryktelig bra, sånn helt ydmykt selvsagt;) Fra spøk til revolver: det nye navneforslaget vårt er nemlig « Stolt ». Hva står det for? Jo, det står for « St amming o g l øpsk t ale». Enkelt og greit. Stolt er et navn vi ønsker å forbinde stamming og løpsk tale med! Når man tenker på funksjonshindring eller annerledeshet er det ikke alltid at det er forbundet med stolthet. Det er noe vi i NIFS, forhåpentligvis snart Stolt, ønsker å gjøre noe med. Vi ønsker at mennesker som stammer og taler løpsk skal stå rakrygget og si «jeg stammer/har løpsk tale og er medlem i Stolt». Det er det mye styrke, modighet og råskap i. I tillegg er jo ordet «stolt» positivt ladet, og gir gode assosiasjoner, noe vi også synes er viktig når man skal til med en navneendring. Under prosessen med merkevaren fant vi jo fort ut at det er begrenset med alternativer rundt nytt navn. Hovedtanken var at det skulle være et enstavelsesord, kort & catchy, og at det skulle gi mening. Hva er bedre enn Stolt da? Ingenting mener vi, så derfor landet vi på nettopp det! Tusen takk Ciel, for meget god idé en sen kveld på trikken! Det fulle og hele navnet vårt blir derfor: Stolt - stamming og løpsk tale! Så kommer vi til logo. Her steppet TRY opp og hjalp oss stort, når våre hjerner gikk tom for idéer. Som skrevet tidligere er det vanskelig å male et bilde på hvordan stamming og løpsk tale ser ut, uten at det blir en figur som spyr ut ord og bokstaver. Det var ikke akkurat «looken» vi gikk for, så her fikk TRY en stor jobb foran seg for å best mulig lage en logo som representerte oss, men på en positiv måte. Vi fikk flere logoforslag, men vi falt for én som vi syntes passet inn estetisk og moralsk. Logoen, som dere ser på bildet under, skal etterligne mennesker som prater sammen. Den er enkel, stilren, men billedlig. Hodene danner en slags trekløver, og ser du bort fra planten kløver, så kan man jo se på trekløveren som et symbol på en gruppe som holder sammen. Nå er vi i organisasjonen mange flere enn tre personer, men tanken er uavhengig av antall medlemmer, at gruppen som prater sammen står for samhold og fellesskap. Det er jo mye mer enn bare logo og navn som gjelder når man tenker på en helhetlig merkevareendring. Vi snakker farger, utforming, markedsføringsstrategier og mer. Alt dette har TRY hjulpet oss med, under tett oppfølging med komitéen som var ansvarlig. Under teksten, i bilde-sliden her, har dere fått sett litt ulike måter Stolt skal se ut. Vi har mange fargekombinasjoner vi kan bruke, og fargene er også nøye valgt ut. Gulfargen blant annet representerer NIFS som vi kjenner det idag, og lillafargen har tatt inspirasjon fra britiske «STAMMA», som opererer med mye lilla! Som dere forhåpentligvis både ser og hører er det lagt en god del arbeid bak dette prosjektet, og jeg snakker på vegne av hele komitéen når jeg sier at vi er skikkelig ... stolt! Nå er det likevel opp til dere medlemmer om Stolt blir virkelighet, og vi bytter ut NIFS og «måkeskit» med noe mer moderne og beskrivende for organisasjonen! På årsmøtet i vår vil vi holde en presentasjon av merkevareendringen (den vil også streames digitalt), og gi tid til å svare på eventuelle spørsmål som kanskje dukker opp underveis. Nøl ikke med å sende mail til «post@stamming.no» før vårseminaret også dersom det er noe dere har på hjertet! På årsmøtet vil det også avholdes en avstemning over endringen, men til de som ikke har mulighet til å være med fysisk på årsmøtet, vil det også gies tilgang noen dager før årsmøtet til å stemme digitalt! Det er derfor viktig at alle medlemmene i NIFS bruker retten deres til å stemme, enten dere digger Stolt, eller er skeptisk til endringen! Jeg vil igjen få understreke hvor godt komitéen har jobbet, og at samarbeidet med TRY gikk over all forventning! All honnør til alle de flinke menneskene som har jobbet på dette prosjektet! Vi sees på årsmøtet til våren, og i innboksen når som helst! -På vegne av komité for merkevareendring, Ylva "Link til streaming vil sendes dagen før og samme dag som årsmøtet avholdes, 22. mars. Informasjon og tilgang til digital avstemming vil bli sendt ut mandag 17. mars på mail!"
Av NIFS 23. februar 2025
Velkommen til familieweekend på Hove Leirsenter 6.-8. juni 2025
Av NIFS 27. januar 2025
NIFS arrangerer Årsmøte og vårseminar den 22.-23. mars på Thon Hotel Opera, Oslo.
12. januar 2025
Ungdomsweekend i år gikk av stabelen 9.august i Oslo med hele åtte flotte ungdommer som valgte å bruke ene helgen sin av sommerferien på å knytte verdifulle bånd med både oss arrangørene og hverandre!
Av NIFS 1. september 2024
NIFS arrangerer Høstweekend den 18.-20. oktober på Scandic Solli, Oslo.
Av NIFS 8. august 2024
Nordic Stuttering Seminar 2024 i Estland
22. juni 2024
Center Logopedi kjører igang Camp Dream, Speak, Live i Norge denne sommeren!
3. juni 2024
BLI MED PÅ UNGDOMSWEEKEND 2024!!
27. mars 2024
NIFS på FFO´s lederkonferanse 2024!
SE ELDRE NYHETER